Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

El IX Fòrum de Patrimoni Literari de la Càtedra de Patrimoni Literari M. Àngels Anglada – Carles Fages de Climent de la Universitat de Girona, el 17 d’octubre amb el lema “Editar i publicar”

La novena edició del Fòrum del Patrimoni Literari, organitzat per la Càtedra de Patrimoni Literari Maria Àngels Anglada – Carles Fages de Climent de la Universitat de Girona, se celebrarà el dijous 17 d’octubre a la Sala de Graus de la Facultat de Lletres de la Universitat de Girona, i reflexionarà sota el lema “Editar i publicar”. Ja hi ha obertes les inscripcions gratuïtes, que s’han de formalitzar a l’adreça electrònica dir.cmaa@udg.edu. S’expedirà certificat d’assistència a qui ho sol·liciti abans del 16 d’octubre. Es pot consultar el programa aquí.

El Fòrum és una iniciativa creada per a compartir experiències, metodologies, resultats i temàtiques comuns entre centres, institucions i estudiosos dedicats a la gestió del patrimoni literari, en totes les seves manifestacions. Al Fòrum de l’any 2014, també a Castelló d’Empúries, es va reflexionar sobre la lectura sota aquest epígraf: “Llegir i després, si de cas, escriure”. Es va dedicar el Fòrum de 2015 (Figueres) a “Traduir, la millor manera de llegir”. L’any 2016 (Girona) es va dedicar a “L’art d’escriure”. En el Fòrum de 2017 (Biblioteca de Catalunya), es va reflexionar sobre “Els papers dels escriptors”; l’any passat Castelló d’Empúries va acollir novament la vuitena edició del Fòrum amb motiu de l’Any Fages de Climent 2018. Enguany ens aturarem en el paper dels curadors i editors de les obres literàries.

La jornada tindrà dues parts diferenciades: al matí, es parlarà de patrimoni literari i patrimoni editorial, amb una lliçó inaugural a càrrec de Jordi Cornudella i amb una taula rodona de curadors amb la participació de Glòria Casals, Lluïsa Julià, Pep Valsalobre i Joan Ramon Veny, moderada per la professora Mita Casacuberta.

A la tarda, la sessió versarà sobre la tasca dels editors, amb la participació de Mar Carrera (Pol·len Edicions), Quim Curbet (Curbet Edicions), Jordi Fernando (Editorial Meteora), Núria Iceta (L’Avenç i Llegir en català), moderada per Anna Perera Roura (UdG), i amb una ponència a càrrec de Julià Guillamon.

Quin impacte tenen les intervencions d’editors i curadors en les obres literàries contemporànies? I en el cas de les obres clàssiques, que formen part de la tradició? Cal actualitzar pròlegs i postfacis, o s’han de continuar publicant els originals? És millor l’edició de les obres sense crítica literària afegida? O bé les contextualitzacions són necessàries per arribar als lectors del segle XXI? Cal publicar els diferents testimonis d’un mateix text? O cal només conservar-los a fi que siguin útils per a estudis futurs de l’obra? Les línies editorials, poden fer incrementar el nombre de públic lector? Aquestes i d’altres preguntes mirarem de respondre en aquest Fòrum.

La inauguració de la jornada tindrà lloc a les 10 h del matí a la Sala de Graus de la Facultat de Lletres de la Universitat de Girona, amb la participació de Savi Güell, alcalde de Castelló d’Empúries, entre altres. En aquesta novena edició del Fòrum del Patrimoni Literari, la Càtedra de Patrimoni Literari Maria Àngels Anglada – Carles Fages de Climent compta amb la col·laboració de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), el Grup de Recerca de Patrimoni Literari de la Universitat de Girona (UdG), la Diputació de Girona i els Ajuntaments de Castelló d’Empúries i de Figueres.

La inscripció al IX Fòrum de Patrimoni Literari és gratuïta, a l’adreça dir.cmaa@udg.edu; més informació al telèfon 972 41 89 60, o bé a www.udg.edu/cmaa.

Imatge de la inauguració del VIII Fòrum de Patrimoni Literari, celebrat a la Capella de Santa Clara de Castelló d’Empúries el 30 de novembre de 2018 amb motiu de l’Any Fages de Climent.