Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

El Museu d’Història Medieval exposa una maqueta del Pont Vell, treball de recerca de l’alumne Pau Cifuentes Casamitjana de batxillerat a l’INS Castelló d’Empúries

El Museu d’Història Medieval de la Cúria-Presó, s. XIV exposa des d’aquesta setmana una maqueta a escala del Pont Vell de Castelló d’Empúries realitzada a proposta del Museu per l’alumne Pau Cifuentes Casamitjana, estudiant de 2n de Batxillerat de l’INS Castelló d’Empúries i com a resultat del seu treball de recerca de Dibuix Tècnic i Tecnologia. El Museu d’Història Medieval ha col·laborat amb l’Institut de Secundària de Castelló d’Empúries durant els darrers mesos i ha assessorat l’estudiant, que ha visitat el Museu per conèixer els detalls constructius i l’evolució històrica del Pont Vell, construït a partir de l’any 1279 en temps del comte d’Empúries Ponç Hug IV.

La maqueta és una representació del pont a una escala aproximada de 1/100, construïda sobre una fusta de 125 cm x 32,5 cm; el pont té unes dimensions aproximades de 105 cm de llargària i un màxim de 9 cm d’alçada, i hi ha 10 cm de marge a cada vora del riu en forma de pendent que puja fins a 12 cm. Els materials utilitzats per a la seva elaboració han estat: fusta, porexpan, poliuretà expandit, paper, cartró ploma, herba artificial i arbres de pessebre.

El Pont Vell de Castelló d’Empúries és un dels elements més significatius i importants del patrimoni arquitectònic castelloní, que l’any 2021 va ser declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) en la categoria de monument històric per part del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Es tracta d’un pont originalment gòtic de 130 metres de longitud salvats per set arcades que actualment forma part dels equipaments viaris del municipi. Situat sobre el riu la Muga, comunica els seus dos marges, donant continuïtat al Camí Vell d’accés al nucli urbà.

Es té constància del pont des de l’any 1279 en documents en els quals apareix esmentat com el “ponte novo de Castilione”. Fruit del pas del temps, guerres, terratrèmols i riuades, el Pont Vell ha patit diversos danys i intervencions, però per la seva importància sempre ha estat restaurat. Com a conseqüència, actualment només queda sencera una de les nou arcades originals, concretament la tercera començant per Ponent. L’any 2008 l’Ajuntament de Castelló d’Empúries va portar a terme la restauració més recent i completa del pont, que actualment és únicament de pas per a vianants.

La maqueta s’exposarà temporalment al Museu d’Història Medieval, on es pot visitar en els horaris d’obertura habituals del museu, i que aquest dijous 2 de febrer farà jornada de portes obertes de 10 h a 16 h amb motiu de la Festa de la Candelera. Podeu trobar informació i imatges de la maqueta també a la pàgina web de l’institut: https://agora.xtec.cat/iescastellodempuries.