Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Encetem temporada d’exposicions temporals a l’Ecomuseu Farinera amb REMOR

Del 30 de gener al 28 de març de 2021 es podrà visitar de forma gratuïta a l’Ecomuseu Farinera la primera mostra temporal d’aquest 2021. Es tracta de l’exposició REMOR. Una exposició artística de Gràcia del Ruste i Petra Vlasman.

REMOR sorgeix dels records compartits entre les dues artistes entorn d’un espai: el safareig.  Un espai públic on la remor de l’aigua i de les veus de dones i nens, donava calidesa a un ritual setmanal: la bugada. Aquesta tasca s’assignava a les dones, que rentaven de genolls, en rius o recs; o a peu dret, com als safareigs. Era una feina feixuga, la roba mullada pesava, i fes fred o calor, s’havia de rentar. Malgrat ser una tasca laboriosa, era una oportunitat per sortir de casa, conversar i tafanejar amb les veïnes. De fet, encara ens queden expressions com “fer safareig” per dir que es xafardeja, i “la roba bruta es renta a casa” per indicar que un tema és d’àmbit privat.

L’exposició presenta una selecció de fotografies de diversos safareigs de l’Alt Empordà, que han estat escenari de diferents perfomances entre ambdues artistes. Segons la Gràcia: “em deixo fluir per un espai històric, on hi havia molta conversa, on hi havia més que la vida de cada dia, la vida relatada, l’explicada, de boca a orella. Segons la Petra: “em moc per l’espai amb la meva càmera i et pinto/retrato; el teu cos, els teus gests diversos… interactuant amb les línies, els colors i les textures del lloc”.

La mostra convida a la reflexió i el debat sobre la pèrdua d’espais públics, de compartir i d’empoderament; i sobre del rol de la dona i de l’home en la societat d’abans i la d’ara. Amb REMOR es reivindica el safareig com a espai públic històric on les dones feien una feina digna. Per això  tota persona que visiti l’exposició podrà deixar el seus comentaris. La visita es podrà fer de dijous a diumenge de 10 a 14 i 16.30 a 19h. Recordeu que el museu segueix amb les mesures Covid: ús de mascareta, rentat de mans amb hidrogels, respectar distància de seguretat…

L’exposició rep el suport de la Diputació de Girona i del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.