Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Entren en ple funcionament les càmeres de videovigilància a Castelló d’Empúries

Des del passat mes de març, les 77 càmeres de videovigilància que es van instal·lar a diversos punts del municipi i d’edificis municipals, ja es troben en ple funcionament.

A finals de l’any 2022, l’Ajuntament de Castelló d’Empúries va adjudicar la licitació del projecte en coordinació amb el Departaments d’eines TIC, Urbanisme i Policia Local.

El passat mes de desembre de 2023 la Comissió de control de dispositius de videovigilància del Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya va autoritzar-ne l’ús i des d’aleshores les càmeres han estat funcionant de forma esglaonada, havent-se utilitzat ja en diverses investigacions i col·laboracions amb les diferents forces i cossos de seguretat per tot tipus de delictes.

D’entre aquestes càmeres de videovigilància, es disposen de 12 lectores de matrícula que serviran per controlar el trànsit de vehicles que entren i surten del nucli urbà així com en alguns trams viaris específics com càmeres de seguretat ciutadana. Aquesta projecte és pioner a la comarca de l’Alt Empordà, essent el primer municipi que blinda accessos i sortides en gairebé la seva totalitat, i disposant d’un sistema tan ampli.
Durant aquestes primeres setmanes d’ús, s’ha recopilat una mitjana de 60.000 matrícules al dia de fluctuació de vehicles.

A més de les càmeres, el projecte compta amb una sala de vigilància, equipada amb un equip específic i diferents monitors que permeten visionar les imatges les 24 h. També s’ha instal·lat un segon equip per controlar les dependències policials i el dipòsit municipal per la sala operativa les 24h. D’altra banda, les càmeres lectores de matrícules van lligades amb un software específic molt avançat lligat a la intel·ligència artificial.

Aquest sistema de videovigilància resultarà útil també a efectes de prevenció en la comissió de delictes, en alguns casos, poder-los perseguir com a eina d’investigació.

Està previst que aquesta infraestructura de seguretat s’ampliï en un futur no molt llunyà amb un major nombre de càmeres, potenciant un model policial amb una base tecnològica d’altes prestacions.

La Policia Local avança així en l’objectiu de dotar-se de totes les eines necessàries per prevenir i neutralitzar les situacions de risc per a la seguretat de les persones i béns al municipi.

En paraules d’Anna Massot “estem compromesos amb la seguretat i benestar dels nostres ciutadans i ciutadanes. Aquest avenç és un pas important tant per la millora de la seguretat pública com per la prevenció de delictes, contribuint a augmentar la seguretat i protecció de tota la comunitat”.