Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

La reconstrucció virtual del patrimoni històric castelloní, un repte de futur amb moltes possibilitats culturals, turístiques i educatives

El Departament de Patrimoni Històric de l’Ajuntament de Castelló d’Empúries està interessat en la reconstrucció digital i virtual en 3D del patrimoni històric i arquitectònic del municipi, en concret d’aquells edificis i monuments més importants del centre històric, tenint en compte el gran ventall de possibilitats culturals, patrimonials, turístiques i educatives que comporta aquest tipus de restitució virtual del patrimoni.

Des del Departament de Patrimoni Històric es té intenció de conèixer i explorar les diferents possibilitats del patrimoni cultural castelloní i, en concret, de dur a terme la reconstrucció virtual del castell medieval de Castelló d’Empúries per tal de donar continuïtat a l’estudi de l’historiador Elvis Mallorquí publicat l’any 2023 sobre el castell comtal del puig Mercadal de la vila comtal, presentat en el marc del XXXI Festival Terra de Trobadors.

De fet durant els darrers dos anys des del Museu d’Història Medieval ja s’ha començat a treballar en la digitalització en 3D i amb fotogrametria de diversos objectes i béns mobles de la col·lecció permanent, i actualment és un dels museus de la demarcació amb més béns mobles i objectes digitalitzats, que es poden consultar a la plataforma d’internet Sketchfab.

Per aquest motiu, el Museu d’Història Medieval de la Cúria-Presó, s. XIV va rebre fa uns dies la visita de Josep R. Casals, dissenyador industrial especialista en la reconstrucció virtual del patrimoni històric, amb una llarga trajectòria i molta experiència en aquest àmbit professional, qui ha treballat en nombrosos projectes de recreació digital d’edificis històrics, de jaciments arqueològics i de monuments de diferents cronologies, especialment d’època romana i d’època medieval, per tal d’explorar les diferents possibilitats en aquest àmbit en relació amb el patrimoni històric castelloní.

La visita al museu es va complementar amb un recorregut pel centre històric, el Convent de Sant Agustí, el call jueu, l’exterior de l’antiga Sinagoga del Puig Mercadal i a la Basílica de Santa Maria, juntament amb l’alcaldessa de Castelló d’Empúries, Anna Massot; Josep Maria Gironella, regidor de Cultura i Patrimoni Històric, i Jordi Canet, tècnic de Patrimoni Històric.