Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

L’Ajuntament de Castelló d’Empúries commemora el Dia Internacional de les Dones

El darrer any ha estat un any dur per a tothom, i més per a milers de dones que en el confinament domiciliari estricte (març-abril de 2020) van manifestar en gairebé el 60% que eren elles les que s’ocupaven majoritàriament de les tasques domèstiques. En un 64% en venda de productes bàsics, 86% en personal de neteja, 80% en personal de serveis socials, 84% en personal de residències per a gent gran i 70% en personal sanitari i farmacèutic.

Des de l’Ajuntament creiem que aquestes dades parlen per elles mateixes, i que, al nostre municipi no en va ser una excepció. Cal lluitar perquè aquesta crisi no suposi un pas enrere en cap dels avanços socials que els darrers anys hem assolit.

Des del departament de Benestar Social i Famílies tenim com a prioritat el foment de les polítiques d’igualtat i de gènere i el desenvolupament d’accions per garantir l’equitat de gènere amb la finalitat d’eradicar les actituds masclistes i lluitar contra les discriminacions. Amb aquest objectiu, doncs,  s’ha preparat un seguit d’actes per a la commemoració del 8 de març.  

D’una banda, el diumenge 7 de març tornarem a comptar amb la col·laboració de la Companyia El Paller que, juntament amb alumnes de la seva escola, ens presentaran “T’escolto, et sento, et defenso. T’estimo”, un espectacle feminista i humanista que reivindica la necessitat de contacte. L’espectacle tindrà lloc al convent de Sant Agustí, a partir de les 19 h. Per poder assistir-hi caldrà fer la reserva d’entrades a https://castelloempuriabrava.koobin.com/ a partir de demà divendres, 26 de febrer. En cas que s’exhaureixin es programarà una segona sessió a les 19.45h.

Per altra banda, recentment hem iniciat una campanya que consistirà en poder anar realitzant murals reivindicatius en diferents llocs del municipi per tal de sensibilitzar i fer pedagogia social d’una manera totalment pública i permanent. La primera acció en aquesta línia va ser el passat 25 de novembre, dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones, pel qual vam encarregar un mural amb la finalitat de donar visibilitat a aquesta problemàtica que ens recordi que cal treballar cada dia per a l’eradicació d’aquesta xacra. En aquests moments hem volgut seguir amb aquesta campanya de sensibilització amb la realització d’un segon mural, en aquest cas a favor del feminisme. Creiem que els murals són una eina que permet arribar a tothom i que no són tant efímers com altres accions.

En aquesta ocasió, per a realitzar el mural hem comptat amb l’artista local Pilar Farrés, i es portarà a terme a la paret situada entre l’Escola Ruiz Amado i l’escola infantil municipal Passeig de les Oques. Aquesta vegada, a més, comptarem amb la participació dels i les alumnes de les escoles del municipi que faran una visita al mural per tal de treballar i reflexionar sobre el tema a classe. A més però, els alumnes de sisè de l’Escola Ruiz Amado i de l’Isntitut Escola El Bruel-Empuriabrava, i, els alumnes de cinquè de l’Escola Joana d’Empúries, faran aportacions que l’artista incorporarà a l’obra i d’aquesta manera els farà partícips del mural. És doncs un treball que va de l’aula al carrer i del carrer a l’aula. Aquesta acció neix amb la voluntat de promoure del debat i sacsejar consciències, a la vegada que pretén ser un recordatori permanent de la nostra reivindicació.

Creiem que és indispensable poder fer un treball implicant els centres educatius perquè això ens permet arribar a tothom i també perquè creiem que per aconseguir un empoderament real de les dones cal comptar amb la consciència real de les generacions que actualment estan a les escoles i instituts. Amb aquest objectiu, procurem oferir-los la possibilitat de participar en tallers, obres teatrals i activitats diverses que vagin en aquesta direcció. Per la seva banda, els mateixos centres educatius ja treballen dia a dia perquè les noves generacions creixin empoderades i lliures de masclismes. A banda de les iniciatives pròpies de l’Ajuntament, des d’aquí donem suport també a les campanyes que sol·liciten els mateixos centre educatius en aquesta línia.

Aquest mural s’inaugurarà el mateix dia 8 de març amb la ja tradicional lectura del manifest per part de les regidores de l’Ajuntament de Castelló d’Empúries al davant del mateix mural. Aquesta inauguració tindrà lloc dilluns a les 11.30 h.

Paral·lelament, com es fa sempre, es penjaran les pancartes amb missatges de sensibilització en diferents llocs del municipi, per conscienciar i fer pedagogia social sobre el tema.