L’arxiu Municipal de Castelló d’Empúries fa un balanç positiu de l’any 2018.
Al llarg de l’any 2018 l’Arxiu Municipal de Castelló d’Empúries ha atès un total de 803 consultes. Una part important de les quals han estat consultes internes, és a dir realitzades pel personal de les diferents àrees de l’Ajuntament, principalment dels departaments de Gestió territorial i tributaria i d’Urbanisme, que han examinat 1.744 expedients i documents.
La resta de consultes, han estat externes. Ens han visitat principalment historiadors, tècnics, a més d’estudiants de diferents nivells acadèmics i personal docent, com també ciutadans. El 78% de les quals han sigut presencials i la resta s’han atès per telèfon o per correu electrònic. Els usuaris externs han consultat un total de 701 documents i llibres. Els fons més sol·licitats per part dels investigadors externs són el de l’Ajuntament de Castelló d’Empúries, el fons del Comtat d’Empúries de l’Arxiu ducal de Medinaceli, l’arxiu d’imatges, la Biblioteca auxiliar i l’Hemeroteca, així com la col·lecció d’impresos i cartells, el Jutjat de Pau i la Cambra agrària, entre d’altres.
Per tal de millorar l’atenció al ciutadà, aquest any s’ha substituït el mobiliari de la sala de consulta i s’han instal·lat nous prestatges per la biblioteca patrimonial. S’ha comprat una taula més ample que facilita la consulta de plànols i altres documents de gran format, i quatre cadires que permeten acollir quatre persones de forma simultània.
Pel que fa els ingressos de documentació, les oficines de l’Ajuntament han transferit més de 1.200 expedients que ocupen 50 metres lineals de prestatgeria. També, s’han ingressat 79 donacions de col·leccions i arxius particulars, que constitueixen un total de 3.013 nous documents, 2.549 fotografies i 871 audiovisuals. De les donacions, en destaquem un llibre- inventari del segle XVIII per part d’en Josep Rodríguez; el fons de la família Nin Pous per part de la Maria Comas i els seus fills; el fons fotogràfic i audiovisual de Miquel Arpa sobre els inicis de la urbanització Empuriabrava; el fons del veterinari castelloní Josep Bonal, per part de Pere Puig Sala i també els audiovisuals que ingressa de forma periòdica Empordà TV. El projecte “Geografies Menudes” de l’artista Pilar Farrés també ha contribuït a la recuperació de fotografies antigues de dones de Castelló d’Empúries; i l’exposició sobre el músic castelloní Josep Blanch Reynalt, comissariada per la Biblioteca municipal, ha desencadenat dues donacions, una del sr. Rafael Blanch i l’altra de la família Morales Calvet.
A més, s’ha realitzat la compra d’un mapa de les operacions militars que es van portar a terme durant la Guerra del Francès (1808-1814) entre l’exèrcit napoleònic i les tropes espanyoles al les immediacions de Castelló d’Empúries.
Enguany, s’ha adquirit un escàner per a la digitalització de documents fotogràfics amb un software d’edició d’imatge. Finalment, s’ha comprat un gestor documental per a la consulta dels fons històrics que s’implantarà aviat als ordinadors de la sala de consulta i serà d’ús pels usuaris de l’arxiu.
Com cada any s’han encarregat diverses accions de restauració i conservació preventiva. Per una banda, es va encomanar una neteja i desinfecció de 62 bans del fons de l’associació Grup Cultural Comtat d’Empúries del segles XVIII i XIX.
Actualment estan en procés de restauració dos capbreus que van ser cedits per la família Mayor Fina, que són un Capbreu del monestir de St. Pere de Rodes a diferents viles del comtat d’Empúries. Any:1803-07. I un Capbreu de la Comanda del Temple de Castelló d’Empúries. Any:1797-1803. També un pergamí del segle XV i 14 plecs de processos judicials del segle XIX.
Pel que fa les activitats, l’arxiu va tancar el 30è aniversari del servei per la Candelera amb la presentació del llibre Castelló, vila d’arxius. Va celebrar el dia Internacional dels Arxius, al mes de juny amb una visita comentada per les instal·lacions, i va coordinar les activitats de la Jornada europea de la cultura jueva, on va organitzar un recital literari titulat “Entre els estanys i el fossar”.
Finalment, i pel que fa el personal, des del 2017 comptem amb l’ajut i la col·laboració d’estudiants en pràctiques de l’INS Cap Norfeu de Roses. Enguany, dos estudiants han fet la seva formació dual a l’arxiu. Fins el mes de març va treballar en Sergi Segura i a partir del mes de maig i fins el proper mes de febrer l’Eva Vila.