Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

L’Arxiu Municipal de Castelló d’Empúries ingressa la documentació de l’antiga fàbrica de productes làctics ILDASA

El Sr. Joan Casadevall Gelabert, fill de Jaume Casadevall, gerent de la fàbrica, ha fet donació del fons documental de l’empresa.

L’antiga indústria lletera, coneguda popularment com la “fàbrica de la llet”, estava especialitzada en la  producció de  formatges, mantegues i xerigot i va obrir les portes en un edifici del carrer de Santa Clara de Castelló d’Empúries el 3 de març de 1941 amb el nom d’ILDASA (Industrial Lechera del Ampurdán, S.A.).  La societat ILDASA s’havia constituït el 1939, just acabada la Guerra Civil, i formava part d’un conjunt d’indústries làcties denominades Indústrias Lecheras S.A. que posteriorment s’agruparen sota la denominació de RILSA (Reunión de Industrias Lácticas S.A.).

El fons documental ingressat a l’arxiu municipal ocupa 3,3 metres líneals repartits en 22 caixes i abraça una cronologia que va de l’any 1897 al 1983. Consta de la documentació pròpia de la direcció i la gestió administrativa de l’empresa, s’han conservat les reunions de les Juntes Generals, els estatuts i la correspondència. Així mateix, destaquem els documents relatius al patrimoni de la societat com ara la compra dels terrenys per a la construcció de la nova fàbrica, inaugurada el 1956 en el paratge del Puig dels Erms, a tocar de la carretera de Figueres a Roses. Un altre gruix important de documents són els relatius al personal contractat i a les seves funcions, val a dir que als anys cinquanta la plantilla sobrepassava la quarantena d’empleats. Igualment es conserven molts testimonis de l’activitat industrial i de transformació, s’han preservat  les rutes de recollida de llet a través de l’alt i el baix Empordà, les llistes nominals dels ramaders productors de llet, les despeses en el consum de carburants, els preus de venda i el procés de fabricació i conservació dels formatges i mantegues. El fons també conté una col·lecció d’impresos i de fotografies que il·lustren com era la fàbrica tant per dins com per fora, els productes, les màquines i el personal.

El novembre de 1963 es va produir una fusió entre diverses indústries lleteres de l’estat espanyol entre les quals hi havia ILDASA. A partir d’aquell moment la fàbrica castellonina passà a denominar-se Massanés y Grau, S.A. (Productos MG) fins al 1973 que la societat va ser traspassada a la companyia francesa Danone S.A. Aleshores, es va abandonar la producció de formatges i mantegues i es convertí només en un centre de recollida de llet per distribuir-la en altres fàbriques que la firma tenia arreu de Catalunya. El 1983 ampliaren les instal·lacions per tal d’augmentar el volum de recollida de llet i el 1992 instal·laren concentradors i tancs de nata. La fàbrica tancà definitivament l’any 1998.

El fons ha estat catalogat i les fotografies han estat digitalitzades. Actualment ja es pot consultar a través del cercador Arxius en línia.