L’Ecomuseu Farinera participa en el projecte Matrix Cultura 2050 promogut pel Sistema MNACTEC
Es tracta d’un projecte que relaciona cultura, innovació i desenvolupament sostenible
Impulsat per l’associació cultural Livemedia MATRIX CULTURA 2050 és un projecte que presenta una relació entre cultura, innovació i desenvolupament sostenible des de la perspectiva d’iniciatives culturals i locals, vinculades al territori, els seus paisatges i patrimonis.
A partir dels mitjans audiovisuals online i altres eines TIC, la clau de treball és com aquestes iniciatives poden mostrar el valor de la cultura per al desenvolupament sostenible des de les seves pràctiques i coneixements. I això a través d’un flux de treball que enguany es realitza amb tres museus del Sistema Territorial del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC): el Museu Hidroelèctric de Capdella, l’Ecomuseu Farinera de Castelló d’Empúries i el Museu de l’Aigua i el Tèxtil de Manresa.
Transmissions en directe
El flux de treball s’inicia amb una sèrie de transmissions en directe o “live online” a través dels comptes de Twitter de Livemedia i del MNACTEC incidint en formats creatius de “transmissió d’entorns” com a “paisatges culturals” urbans, rurals i naturals: és a dir l’entorn del mateix museu i els seus voltants.
El passat dijous 29 de setembre a les 12.00h es va fer la primera transmissió des del Museu Hidroelèctric de Capdella: ALS ESTANYS DE LA VALL FOSCA I L’ENERGIA HIDROELÈCTRICA. Agafant el telefèric a l’embassament de Sallente, una caminada des de l’Estany Gento a l’Estany Tort mostra l’entorn natural de la capçalera de la Vall Fosca al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. En arribar a Estany Gento, un recorregut per les infraestructures de la central permet explicar la construcció de la central hidroelèctrica de Capdella i el seu funcionament des del 1914. Amb converses sobre el paisatge, l’energia hidràulica i la cultura de la Vall Fosca. https://twitter.com/i/broadcasts/1ZkJzXwMVZoKv
Les properes transmissions:
→ Dilluns 10 d’octubre a les 10.30 h | Amb el Museu Hidroelèctric de Capdella
L’ENGEGADA DE LA RÚBIA, EL TRENET D’ESTANY GENTO
Tot el procés d’engegada del tren de via estreta que circulava pel carrilet a la capçalera del Flamisell, a la Vall Fosca, actualment Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Situat a 2.000 metres sobre el nivell del mar, la Rúbia va servir per transportar material i persones quan a principis del s. XX es construïa la central hidroelèctrica de Capdella, la primera central hidroelèctrica de Catalunya, i les infraestructures necessàries. La locomotora va començar a funcionar el 1912 i va estar en servei fins el 1989. Actualment es conserva al Museu Hidroelèctric de Capdella, i anualment es posa en marxa per fer-ne el manteniment.
→ Dilluns 24 d’octubre a les 12.00 h | Amb l’Ecomuseu Farinera de Castelló d’Empúries
DEL REC DEL MOLÍ A LA TURBINA DE LA FARINERA.
Recorregut i converses sobre paisatge, industrialització i cultura de Castelló d’Empúries amb l’Ecomuseu Farinera. Un tram del recorregut del Rec del Molí al seu pas per Castelló d’Empúries seguint la muralla medieval, fins arribar a la bassa de l’antic molí i actual Farinera. A l’Ecomuseu Farinera se’ns mostra la turbina Francis construïda al 1905 i s’explica el procés d’aprofitament de l’aigua del Rec com a font d’energia per a la molta del blat i la producció de la farina. Amb reflexions sobre la sostenibilitat a partir de l’energia hidràulica en tot el procés tecnològic de producció de la farina, i la cultura del pa.
Amb: Carme Gilabert, directora de l’Ecomuseu Farinera, Joan Dalmau (pagès) i Josep Espigulé (biòleg).
Desenvolupament de la proposta
Es continua amb la publicació d’articles com a “posts de lectura llarga” acompanyats de l’edició de les transmissions i altre material gravat a la plataforma de blog del projecte http://www.matrixcultura2050.substack.com.
Aquest flux de treball constitueix aleshores un procés creatiu, reflexiu i divulgatiu que arribarà a la creació d’un “assaig audiovisual”, un format que combina el document, la realitat i la ficció per “pensar la realitat” relacionant la significació del que s’identifica com diferents eres principals de la industrialització:
- L’era PRE-INDUSTRIAL definida pels seus ritmes orgànics i estacionals.
- L’era INDUSTRIAL definida pel seu caràcter automatitzat i electrònic.
- L’era POSTINDUSTRIAL definida per la sincronicitat de les tecnologies digitals i els fluxos connectats.
Es tracta de demostrar –en un marc de treball que posiciona un entorn, un paisatge cultural, un territori, i el patrimoni industrial del museu– com el coneixement contemporani de l’era industrial pot informar la societat sobre el desenvolupament sostenible.
Es tracta de projectar l’experiència i coneixement del museu –amb la seva “cultura de la memòria”– en una transformació articulada per les tecnologies digitals i en un context de canvi sistèmic per “viure en harmonia amb la natura”.