Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Les Jornades Europees de Patrimoni 2020 a Castelló d’Empúries sota el lema “Patrimoni i educació”, els dies 9, 10 i 11 d’octubre

Les Jornades Europees de Patrimoni (JEP) són la Festa Major del Patrimoni Cultural i se celebren arreu d’Europa durant un cap de setmana de setembre o d’octubre; l’edició 2020 a Catalunya tindrà lloc els dies 9, 10 i 11 d’octubre de 2020, sota el lema Patrimoni i educació. A Castelló d’Empúries es faran activitats també el dilluns 12 d’octubre, ja que les jornades tornen a coincidir enguany amb la 13a Ruta de l’Art.

Un any més, l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural impulsa les Jornades Europees de Patrimoni (JEP), una iniciativa del Consell d’Europa i la Comissió Europea que se celebra ininterrompudament a Catalunya des del 1991 i que és considerada com l’activitat participativa més important d’Europa en relació al patrimoni cultural. Aquest projecte compta amb la col·laboració de la Federació de Municipis Catalunya, de l’Associació Catalana de Municipis i de l’Institut Ramon Muntaner i, com en l’edició de l’any passat, enguany repeteixen com a col·laboradors, l’Associació Capital de la Cultura Catalana i Catalonia Sacra.

Activitats Inscrites a les JEP (gratuïtes)
Castelló d’Empúries ha organitzat un ventall d’activitats durant els tres dies de les jornades per tal de divulgar la riquesa cultural i el patrimoni museístic del municipi entre els visitants i usuaris dels museus. El programa d’activitats, coordinat pel Museu d’Història Medieval de la Cúria-Presó, s. XIV del Departament de Patrimoni Històric i Museus de l’Ajuntament, inclou jornades de portes obertes, exposicions i visites als museus del municipi, amb la participació de l’Ecomuseu-Farinera, el Museu d’Història Medieval de la Cúria-Presó, s. XIV, la Basílica de Santa Maria i la Sinagoga del Puig del Mercadal de Castelló d’Empúries. També es podrà gaudir de la visita guiada “La Catedral de l’Empordà, la construcció d’una església gòtica” a càrrec d’Empordàbrava; en aquest cas s’haurà de fer reserva prèvia a reserves@empordabrava.net o al telèfon 688 331 094.

Les JEP són la festa del patrimoni i molts dels municipis i entitats d’arreu de Catalunya organitzen activitats gratuïtes per a tots els públics: visites guiades, representacions teatrals, concerts, exposicions… Es poden consultar totes aquestes propostes a l’agenda oficial en línia (http://patrimoni.gencat.cat/ca/jep2020), un espai perquè tots els usuaris tinguin al seu abast, sigui a través de l’ordinador o a través d’un dispositiu mòbil, la programació completa de les JEP 2020.


Activitats complementàries a les JEP 2020
A Castelló d’Empúries es portaran a terme altres activitats aquests mateixos dies que complementen les propostes de les Jornades Europees de Patrimoni:

El dissabte 10 d’octubre a les 17 h de la tarda tindrà lloc la visita guiada “Les pedres parlen”, una visita guiada al centre històric, al call jueu i al Museu d’Història Medieval de la Cúria-Presó, s. XIV, al preu de 6 €, amb aforament limitat i ús obligatori de mascareta; cal inscriure’s prèviament al telèfon 618 547 958, o bé a terramar@terramar.org. Aquesta visita, a càrrec de l’empresa Terramar, natura i cultura, es repetirà el dilluns 12 d’octubre a les 10.30 h del matí, també amb inscripció prèvia.

El diumenge 11 d’octubre a les 11 h, el Museu d’Història Medieval de la Cúria-Presó, s. XIV oferirà també la visita guiada “Carles Fages de Climent a Castelló d’Empúries”, una visita guiada a càrrec de Jordi Canet Avilés, comissari de l’Any Fages de Climent 2028, a l’itinerari literari sobre el poeta empordanès al centre històric; el preu serà de 4 €, amb aforament limitat i ús obligatori de mascareta; cal inscriure’s prèviament al telèfon 618 547 958, o bé a terramar@terramar.org. També al Museu d’Història Medieval es podrà veure durant les jornades i també durant tot l’any l’exposició “Carles Fages de Climent. L’Arcàdia empordanesa” de la Institució de les Lletres Catalanes i a càrrec de Jordi Canet Avilés.

Per la seva part, la Sinagoga del Puig Mercadal oferirà les visites guiades a la Sinagoga amb degustació de vi i de productes kosher, al preu de 4 €. Es portaran a terme el dissabte 10 a les 17.30 h de la tarda, i el diumenge 11 a les 11.30 h del matí. Cal reservar al telèfon 680 496 972, o bé a sinagogapuigmercadal@gmail.com.

Per últim, Empordàbrava en el marc de la 13ª Ruta de l’art, oferirà un itinerari pels principals edifics històrics de Castelló d’Empúries explicant les diferents obres que conformen la Ruta de l’Art d’enguany. Aquesta visita tindrà lloc dissabte 10 i diumenge 11 d’octubre en diferents idiomes; el preu serà de 4€. Dilluns 12 d’octubre hi haurà la possibilitat de fer una altra visita: “Castelló d’Empúries Capital Comtal, Tastapatrimoni”; un itinerari historicoartístic maridat per diverses begudes DO Empordà a càrrec d’Empordàbrava. El preu d’aquesta visita és de 7€. En totes dues visites cal fer reserva prèvia a reserves@empordabrava.net o al telèfon 688 331 094.

Centenars de municipis i entitats de tot Catalunya se sumen a aquesta festa major del nostre patrimoni cultural,  programant activitats gratuïtes durant el segon cap de setmana d’octubre per apropar el seu patrimoni cultural a la ciutadania. Un gran ventall de propostes que es podran consultar organitzades temàticament i geogràficament en l’agenda en línia. Palaus, castells, monestirs, jaciments, jardins històrics, i altres espais patrimonials obriran les seves portes perquè els ciutadans gaudeixin de visites gratuïtes i puguin conèixer en profunditat el seu patrimoni, la millor manera d’aconseguir la implicació social en la seva salvaguarda i valoració. Més informació als telèfons 972 15 62 33 (Oficina de turisme), 972 25 08 59 (Museu Cúria-Presó) o bé 972 25 05 12 (Ecomuseu-Farinera).