Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Maig, mes de la Campanya de Teatre Escolar

L’Ajuntament de Castelló d’Empúries, ha organitzat al llarg del mes de maig, diferents obres teatrals per a l’alumnat del municipi

En el marc d’activitats del Pla Educatiu d’Entorn, des de l’any 2016 s’impulsa cada curs, la Campanya de Teatre Escolar, un període per apropar el teatre a l’alumnat dels centres educatius del municipi, podent gaudir d’una varietat d’obres al mateix poble o a les aules.

La campanya va dirigida a diferents franges d’edat, als alumnes de la Llar d’Infants, Educació infantil, Educació Primària (de 1r a 4t) i Educació Secundària (2n d’ESO). Un total de 4 obres teatrals diferents, pensades i desenvolupades en funció de l’edat de l’alumnat. En total, seran uns 800 alumnes els que han pogut participar a la Campanya de Teatre Escolar 2023.

D’aquesta manera l’Ajuntament incrementa l’aposta cultural als centres educatius, entenent que resulta un valor important en l’educació integral de l’alumat.

Aquest any, doncs, s’han dut a terme diverses obres teatrals. Pels alumnes de l’Escola Infantil Municipal Passeig de les Oques i d’educació infantil de les escoles Joana d’Empúries, El Bruel-Empuriabrava i el Ruiz Amado, s’han ofert un total de 4 passis de l’obra “Muuuun”, un viatge que ens descobreix un nou planeta on es parla un llenguatge diferent a través de l’expressió plàstica i la música. Consta de 6 petites peces, els Quadres Sonors, on a través del ritme musical i jugant amb la llum del projector i diversos materials, es van creant i desenvolupant les imatges en directe.

Els alumnes de primària, concretament de 1r a 4t, han pogut gaudir de l’obra “Maquinaigües” un concert teatralitzat on s’acompanya l’alumnat al viatge que fa l’aigua des de les profunditats de la terra fins a les nostres aixetes a través d’imatges poètiques, llum i instrumentació musical, entenent el cicle de l’aigua i com l’ésser humà ha enginyat màquines per a compartir i fer ús d’aquest element que forma part de nosaltres.

Les dues obres s’han dut a terme a la Sala municipal del centre històric.

Per últim, per a l’alumnat de segon de secundària, es continua apostant per TdeBat donada la bona valoració que en fan l’alumnat i professors. Es tracta d’una proposta teatral que ofereix una experiència vivencial a l’aula. Cada centre educatiu podia escollir entre quatre espectacles amb diverses temàtiques, en què el format consistia en el fet que un actor/actriu, en funció de l’espectacle, entra a l’aula presentant una situació, segons la temàtica escollida, sense que l’alumnat tingui coneixement que es tracti d’una obra teatral, sinó que creguin que és una situació real. A partir de la situació generada, amb l’impacte que genera en el grup, l’obra s’acompanya de la dinamització d’un debat reflexiu dels alumnes. En concret, a l’Institut de Castelló s’han representat un total de 6 passis de l’espectacle “Perfil d’èxit”, que exposa la construcció dels perfils a les xarxes socials i les conseqüències que se’n deriven. A l’Institut Escola El Bruel Empuriabrava s’hi han representat 2 passis de l’espectacle “Selecció Natural”, que reflexiona al voltant de les causes, motivacions i conseqüències de l’assetjament escolar, d’una forma directa, propera i colpidora.

Gràcies a la Subvenció del Departament de Cultura de la Generalitat per als programes municipals d’arts escèniques, música i arts visuals en l’àmbit de l’ensenyament reglat per al període 2022-2023 que va sol·licitar el Departament d’Ensenyament de l’Ajuntament de Castelló d’Empúries, s’ha pogut ampliar el nombre de passis, així com el nombre i franja d’edat d’alumnat al qual poder oferir aquesta campanya, que any rere any, sota la bona rebuda per part de la comunitat educativa, ha anat consolidant-se com a campanya educativa indispensable.