Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Presentació de la novel·la “Caimó” de Toni Strubell a Castelló d’Empúries.

La presentació anirà a càrrec de l’historiador Alfons Romero i comptarà amb la presència de l’autor. Serà el divendres 10 de juny a les 19:30 h a la Capella del Convent de Santa Clara.

“Caimó” és una novel·la que té com a protagonista un dels grans revolucionaris catalans del segle XIX, Pere Caimó Bascós (1819-1878). Caimó va néixer a Sant Feliu de Guíxols però de ben petit marxà amb la seva família a Puerto Rico on visqué una trentena d’anys a la ciutat de Mayagüez. Educat en el si d’una família d’Indians sorprèn que al seu retorn a Catalunya (1853) es convertís en líder dels federals republicans gironins. És per aquest motiu que se’l defineix com l’indiano revolucionari.

Un cop establert en terres empordaneses, esdevingué el capitost de la revolta coneguda popularment com el Foc de la Bisbal (1869) en què s’enfrontà amb èxit a una força de 1.200 soldats de l’exèrcit de Prim. És per aquesta gesta que el periodista Carles Rahola Llorens, al seu llibre “Vides Heroiques” (1932), el va considerar, juntament amb Abdó Terrades, un dels grans herois de Catalunya.

Pere Caimó va liderar els grans moviments socials a la seva ciutat, Sant Feliu de Guíxols, que el va elegir alcalde de forma consecutiva al llarg del Sexenni Democràtic (1869-1874). Essent el diputat més votat per Girona, va defensar el naixement de la Primera Internacional a l’Empordà i va fer protegir la seva ciutat tot bastint una muralla per aturar els atacs carlins.

Igualment, va ser actiu en el camp de la cultura, com a pintor i protector de la sardana, i va contractar el músic castelloní Dionís Baró –del qual es parlarà àmpliament a la presentació– per promoure la nova sardana llarga i la música popular al Casino de la Constància a Sant Feliu de Guíxols.

La novel·la “Caimó” ha estat editada per “Llibres del segle” i aquesta és la primera presentació que se’n fa a l’Alt Empordà.