Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Presentació del llibre “L’enderroc del castell comtal de Castelló d’Empúries (1332)” de l’historiador Elvis Mallorquí

Aquest divendres 8 de setembre a les 18 h de la tarda, a la Capella de Santa Clara de Castelló d’Empúries i dins els actes acadèmics inaugurals del XXXI Festival Terra de Trobadors, tindrà lloc la presentació del llibre L’enderroc del castell comtal de Castelló d’Empúries (1332) de l’historiador i medievalista Elvis Mallorquí, organitzada pel Museu d’Història Medieval de Castelló d’Empúries.

El llibre és el primer número de la nova col·lecció “Estudis medievals” que publica el Centre d’Estudis Trobadorescos del Museu d’Història Medieval de la Cúria-Presó, s. XIV, de l’Àrea de Cultura i Patrimoni Històric de l’Ajuntament de Castelló d’Empúries, en el marc de Terra de Trobadors i sobre la temàtica de la present edició del festival.

El 20 de maig de l’any 1331 l’Infant Pere, comte d’Empúries i fill del rei Jaume II d’Aragó, es va casar amb Joana de Foix a Castelló d’Empúries. Un any després, el comte va començar a parcel·lar l’antic castell comtal, segurament abandonat, que era al puig Mercadal. Va concedir la majoria dels nous solars a un grup de paraires, els mercaders més actius de la vila. De la seva aliança, que va accelerar el creixement de Castelló, encara en perduren avui el traçat del carrer Mestre Blanch, de l’aleshores nova platea bladi o plaça del gra –l’actual plaça Jaume I– i els edificis de la Cúria i la Presó comtals.

Elvis Mallorquí Garcia (Riudellots de la Selva, 1971) és historiador i professor a l’ensenyament secundari. Es va doctorar en història el 2007 a la Universitat de Girona amb la tesi Parròquia i societat rural al bisbat de Girona, segles XIII i XIV, publicada l’any 2011. A banda de les col·leccions documentals dels monestirs de Sant Miquel de Cruïlles (2000), Sant Pere de Galligants (2013) i dels Cartellà, cavallers de Maçanet de la Selva (2015), ha publicat treballs d’història local sobre Riudellots de la Selva (2000), Sant Mateu de Montnegre (2003 i 2017), Santa Coloma de Farners (2010), Llagostera (2010 i 2014), Lloret de Mar (2014), Vilobí d’Onyar (2019), Maçanet de la Selva (2021) i Cassà de la Selva (2021). També ha dedicat estudis a la toponímia i al paisatge (2006), al delme del bisbat de Girona (2011) i als camins històrics de les comarques gironines (2015-2016 i 2021). És col·laborador habitual de la revista Gavarres.

La presentació anirà a càrrec de l’autor i de la Dra. Anna Maria Puig, arqueòloga, i en acabar l’acte es convidarà als assistents a una visita guiada al puig Mercadal que versarà sobre l’antic castell comtal, a càrrec d’Elvis Mallorquí. El llibre es posarà a la venda durant els dies del festival al preu de 10 € al Museu d’Història Medieval i als punts d’informació del festival. Més informació al telèfon 972 25 08 59, o bé al web del festival: www.terradetrobadors.com/publicacions/