Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Què es pot fer a partir d’avui dilluns en la fase 0 de desescalada?

Poden obrir comerços de fins a 400 metres quadrats, restaurants i bars per fer menjar per endur, es poden fer obres en edificis habitats i els esportistes professionals poden sortir a entrenar.

Les mesures del “pla de descalada” del govern espanyol publicades aquest diumenge a la tarda, determinen els requisits per a l’obertura de comerç minorista, serveis professionals, hostaleria i restauració.

Comerços de menys de 400 metres

A partir d’avui dilluns podran obrir tota mena de comerços que tinguin menys de 400 metres de superfície, sigui botigues o serveis, com ara perruqueries, però hauran de funcionar i treballar complint molts requisits (Capítol I):

– Caldrà donar cita prèvia, només podrà haver-hi un client per cada treballador de la botiga i s’haurà de mantenir l’atenció individualitzada garantint la separació de 2 metres o mitjançant la instal.lació de pantalles o mampares.

– Es podrà anar a recollir productes comprats per telèfon o per internet. Els desplaçaments als establiments poden efectuar-se únicament dins del municipi de residència, a excepció que el servei o producte no es trobi disponible en el mateix.

– Hi haurà d’haver gel hidrològic a l’entrada. Si es fan servir emprovadors, caldrà desinfectar-los després de cada ús.

– Hi haurà horari preferent per a gent gran: les franges en què poden sortir al carrer, de 10 a 12 i de 19 a 20.

– S’haurà de netejar i desinfectar 2 cops al dia

– La roba dels treballadors caldrà rentar-la cada dia entre 60 i 90 graus de temperatura

Aquestes normes no s’apliquen als comerços que han estat oberts durant tot l’estat d’alarma.

Menjar preparat

Els restaurants i bars podran obrir per preparar menjar i que els clients el vagin a buscar. En cap cas es podrà consumir a l’interior dels establiments que romandran oberts al públic només durant l’horari de recollida d’encàrrecs.

– Cal fer l’encàrrec abans per telèfon o per internet i tenir cita prèvia per recollir-lo per tal d’evitar aglomeracions.

A l’interior només hi podrà haver un client per cada treballador

Consulta tots els requisits al document adjunt (Capítol II)


Obres en edificis habitats

Un altre dels canvis afecta les obres en edificis amb veïns vivint-hi: s’hi podrà treballar si els pisos o locals on es fan les obres són buits.

Les condicions són que es limiti la circulació dels treballadors per les zones comunes a l’entrada i la sortida de l’horari laboral, i que els treballadors adoptin les mesures adequades contra el coronavirus.

Va ser el 12 d’abril quan es van prohibir les obres d’aquest tipus que no fossin reparacions urgents.

Esportistes professionals

Els esportistes també podran sortir de casa per entrenar, però amb dos règims diferents: els qualificats d‘alt nivell o d'”interès nacional”, i la resta de professionals federats. Els primers podran fer-ho on vulguin, tota l’estona que vulguin i també amb l’entrenador, que haurà d’estar sempre a 2 metres de distància. Els segons hauran de fer servir les franges horàries comunes amb la resta d’esportistes aficionats i no podran sortir del seu municipi, però podran baixar al carrer dues vegades al dia.


Mascaretes a tots els transports

A més de totes aquestes normes, a partir d’aquest dilluns serà obligatori portar mascareta per poder utilitzar tota mena de transport públic.