Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Teatre Escolar a Castelló d’Empúries

En el marc del Pla Educatiu d’Entorn, l’Ajuntament de Castelló d’Empúries ha organitzat durant el mes de maig la Campanya Teatre Escolar.

En el marc d’activitats del Pla Educatiu d’Entorn, des de l’any 2016 s’impulsa cada curs, la Campanya de Teatre Escolar, un període per a apropar el teatre a l’alumnat dels centres educatius del municipi, podent gaudir d’una varietat d’obres al propi poble, a l’escola o a les aules. L’activitat pretén apropar el teatre a l’alumnat dels centres educatius del municipi. D’aquesta manera, poder gaudir d’una varietat d’obres tant al poble, com a l’escola i a les aules. La iniciativa té el propòsit d’incrementar l’aposta cultural als centres educatius, entenent que resulta un valor important en l’educació integral de l’alumat.

Enguany, s’ha ampliat l’oferta de la campanya per diferents franges d’edat, de manera que s’ha ofert a l’alumnat de la Llar d’Infants, Educació infantil, Educació Primària (de 1r a 4t) i educació secundària (2n d’ESO) quatre obres diferents. Les peces teatrals estan pensades i desenvolupades en funció de l’edat de l’alumnat. Així mateix, són uns 900 alumnes els que han pogut participar en la Campanya de Teatre Escolar 2022.

Aquest any, doncs, s’han dut a terme diverses obres teatrals. Per a l’alumnat de l’Escola Infantil Municipal Passeig de les Oques i d’Educació Infantil i de les escoles Joana d’Empúries, l’Institut Escola El Bruel-Empuriabrava i l’Escola Ruiz Amado s’han ofert un total de quatre passis de l’obra “Kl’aa, la teva cançó”. Es tracta d’una experiència visual, sonora i musical, a partir de tres veus femenines. L’obra té com a inici un niu d’on naixerà tota la història i les diferents vivències que viuran les tres protagonistes. Per acabar, a la Sala Municipal del centre històric, s’ha reproduït l’elaboració d’una cançó diferent, escollida per l’alumnat de cada un dels passis.

La Campanya Teatre Escolar

L’alumnat de 1r a 4t de primària han pogut gaudir de l’obra “Hai, la pescadora de somnis”, al pati de l’escola o a la Sala polivalent. Aquesta proposta convidava als alumnes a viatjar en un mar d’imaginació sense text. Però on, a través de la màgia, la música i el moviment corporal, explora els somnis i pors; creences i il·lusions, que d’alguna manera tots portem al cor.

Finalment, per a l’alumnat de segon de secundària, s’ha repetit la proposta artística de l’any anterior. Donada la bona valoració que en va fer tant l’alumnat com el professorat. Es tracta de “TdeBat”, una proposta teatral que ofereix una experiència vivencial a l’aula. Cada centre educatiu ha escollit entre quatre espectacles amb diverses temàtiques. El format consisteix en el fet que un actor o actriu entra a l’aula presentant una situació, sense que l’alumnat tingui coneixement que es tracti d’una obra teatral, sinó que creguin que és una situació real. A partir de la situació generada, amb l’impacte que genera en el grup, l’obra s’acompanya de la dinamització d’un debat reflexiu de l’alumnat.

D’una banda, a l’Institut de Castelló s’ha representat un total de set passis de l’espectacle “Perfil d’èxit”. L’obra exposa la construcció dels perfils a les xarxes socials i les conseqüències que se’n deriven. D’altra banda, a l’Institut Escola El Bruel s’han representat tres passis de l’espectacle “Selecció Natural”. La peça teatral reflexiona al voltant de les causes, motivacions i conseqüències de l’assetjament escolar, d’una forma directa, propera i colpidora.

El resultat de la campanya

Aquest any, s’ha pogut ampliar el nombre de passis, amb la subvenció de concurrència competitiva per a programacions d’arts escèniques del Departament de Cultura de la Generalitat, que va sol·licitar el Departament d’Ensenyament de l’Ajuntament. Així mateix, també s’ha pogut ampliar la franja d’edat d’alumnat al qui poder oferir aquesta campanya. Amb això, any rere any, amb la bona rebuda per part de la comunitat educativa, el Teatre Escolar ha anat consolidant-se com a campanya educativa indispensable.