Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Exposició: Terrats. Trenta mirades d’un espai in(discret)

“La mostra és una reflexió entorn dels terrats, que són un preciós testimoni de la història humana i quotidiana de les cases i dels pobles”. Inauguració el dissabte 2 de juliol a les 19h amb Pilar Farrés i autoritats.      

L’exposició «Terrats», és un projecte comissariat per l’artista Pilar Farrés. S’hi presenten mirades fotogràfiques i mirades literàries d’escriptors i escriptores empordaneses. La proposta artística és l’aposta de l’Ecomuseu Farinera per aquest estiu, en què els espais del museu s’obren a la fotografia com a expressió creativa. Un procés artístic que se serveix de la tecnologia i que avança amb aquesta.

Declaració de PiLar Farrés

“La mostra és una reflexió entorn dels terrats, que són un preciós testimoni de la història humana i quotidiana de les cases i dels pobles. Aquest pintoresc racó amaga la seva particular memòria del pas del temps, feta d’instants autèntics: de vida, de petites històries familiars, de matins assolellats; de safarejos i roba estesa, de nits fresques d’estiu; de jocs i tertúlies informals”, defensa l’artista.

Segueix explicant que “els terrats, on interior i exterior es desdibuixen, són un espai domèstic amb iconografia pròpia. Són íntims, inspiradors i, fins i tot, dotats de cert romanticisme. Des dels terrats, que són com talaies obertes al cel, es gaudeix de perspectives úniques i infinites del paisatge pròxim i dels racons de la nostra quotidianitat. Un espai que, a més, durant els mesos de confinament, ha estat resignificat de maneres molt diverses i interessant”.

L’exposició Temporal

En la mostra artística hi participen un total de vint-i-tres fotògrafs: Andres Buhlman, Montse Capel, Jordi Cassú, Dolors Gibert, Francesc Guillamet, Mònica Quintana, Carme Huerta, Jordi Casals, Conxi Molons, Fiona Morrison, Jordi Puig, Manel Puig, Àngel Reynal, Xavier Torner, Xènia Gasull, Maria Alzamora, Roger Lleixà, Josep Algans, Lluis Vila, DACO, Borja Balsera, Mayte Vieta i Manel Casanovas.

Per poder donar peu a l’exposició, els i les artistes s’han enfilat als terrats de Castelló d’Empúries i Empuriabrava, autèntics oasis de tranquil·litat dins el poble. Els espais ens ofereixen horitzons inèdits i noves composicions i formes del paisatge, resultants d’una mirada personal sobre aquests espais de gaudi familiar i veïnal.

Així mateix, les instantànies capturen l’essència dels terrats i ofereixen una nova perspectiva sobre el paisatge pròxim i quotidià. Alhora, les fotografies reflexionen sobre el propi concepte de terrat, convertit en objecte de suggeridores metàfores i jocs visuals.

A més, també hi participen diversos professionals literaris: Teresa Miquel Malé, Mercè Cuartiella; Jaume Geli; Helena Compte, Enric Tubert, Carme Huerta, Alfons Martínez i Anna Maria Puig Griessenberger. Els autors i autores acompanyen les fotografies amb els seus textos inspiradors, que homenatgen aquest espai íntim i compartit. Tot evocant records i sensacions, escenaris i trobades.

Enguany, s’ha editat un catàleg que recull totes les obres i amb el pòrtic: “De terrats, caps i barrets. Els Beatles a Castelló” de l’escriptora Cristina Masanés. Amb tot, l’exposició és gratuïta, estarà al museu fins al 25 de setembre i es podrà visitar cada dia de 10 a 14 h i 17 a 20 h. Aquesta mostra ha rebut el suport de la Diputació de Girona i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.