Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Torna el cicle 78 RPM per al foment de la música a les biblioteques

El projecte, impulsat pel servei de Biblioteques de la Diputació de Girona, programa vint-i-quatre activitats entre novembre de 2023 i juny de 2024

Sis biblioteques de diversos municipis de les comarques gironines participen en la iniciativa: Calonge, Castelló d’Empúries, Palamós, Puigcerdà, Ripoll i Sant Feliu de Guíxols
 
El servei de Biblioteques de la Diputació de Girona presenta una nova edició del cicle 78 RPM per fomentar la música a les biblioteques de les comarques gironines. El cicle ofereix diferents activitats, com ara sessions de LP, òpera per a tothom, música i cinema, història de les bandes sonores, poemes musicats, música d’arrel tradicional i música per a infants, entre d’altres.

El projecte 78 RPM va néixer després de detectar un descens continuat de la demanda de CD a les diferents biblioteques a causa dels canvis tecnològics i d’hàbit de consum dels usuaris. Per això, es va iniciar un replantejament de les àrees de música partint de la idea que la presència de la música a les biblioteques no pot anar lligada a la vigència d’un format concret.  Novament i per continuar garantint que la música, independentment del format, tingui un lloc als equipaments, el projecte aposta per tres línies de treball: els fons (amb una anàlisi de les col·leccions, per fer visibles els artistes locals o emergents, tot apostant per la convivència dels suports), els espais (amb el foment de zones d’escolta ben equipades i sales per a activitats de caràcter formatiu i pedagògic) i la creació d’una xarxa d’activitats en biblioteques d’arreu de les comarques gironines, tenint en compte els talents locals i la descoberta de nous estils musicals. 
 
Tal com hem esmentat,  s’han programat vint-i-quatre activitats a sis biblioteques: Biblioteca Pública Octavi Viader i Margarit de Sant Feliu de Guíxols, Biblioteca Municipal Pere Carner de Calonge, Biblioteca Lluís Barcelona i Bou de Palamós, Biblioteca Ramon Bordas i Estragués de Castelló d’Empúries, Biblioteca Lambert Mata de Ripoll i Biblioteca Comtat de Cerdanya de Puigcerdà.

Algunes de les activitats que es duran a terme són:

Sessions LP (amb el suport de La Marfà – Centre de Creació
Musical, Biblioteca Salvador Allende i Casa de la Música del Gironès)
Audicions comentades d’àlbums clàssics del rock i de la música popular.

BSO. Música i cinema
Una proposta que analitza la presència, relació i evolució de la música a les bandes sonores de diverses pel·lícules.

Minimúsics
Una bona manera de fer arribar als infants i les famílies l’estreta relació entre els
diferents llenguatges artístics.

Música amb discurs
S’hi examina i analitza com la música pot transmetre missatges, idees i crítiques socials, i es convida els participants a explorar i comprendre la dimensió comunicativa de la música més enllà del seu aspecte purament artístic.

I les activitats que es duran a terme a la Biblioteca Ramon Bordas i Estragués són les següents: 

14/12/2023 (19 h). Biblioteca Ramon Bordas i Estragués de Castelló d’Empúries 
Sessions LP, amb Cala Vento (on es comentarà el disc Bon dia d’Els Pets)

11/01/2024 (19 h). Biblioteca Ramon Bordas i Estragués de Castelló d’Empúries 
BSO. Música i cinema. Història de les bandes sonores,  amb Albert Beorlegui.

01/02/2024 (19 h). Biblioteca Ramon Bordas i Estragués de Castelló d’Empúries 
La Música Jamaicana a l’Empordà,  amb Boom Boom Fighters

01/03/2024 (17:30 h). Biblioteca Ramon Bordas i Estragués de Castelló d’Empúries 
Minimúsics amb Albada Blay

Totes les activitats són gratuïtes.  
 
78 revolucions per minut , és el títol d’aquest projecte. El 78 és el número de la classificació decimal universal (sistema de classificació bibliogràfica del coneixement humà) que s’utilitza a les biblioteques de les comarques gironines per a la matèria de música. I RPM fa referència a l’acrònim que denomina el primer format de discos de gramòfon, que giraven a una velocitat uniforme de 78 revolucions per minut.