Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Castelló d’Empúries acollirà aquest divendres el II Congrés de l’Espai Català Transfronterer, dedicat enguany a l’arqueologia

Castelló d’Empúries acollirà aquest divendres 22 de març de 2019 el II Congrés de l’Espai Català Transfronterer que organitzen l’Institut d’Estudis Empordanesos, la Casa dels Països Catalans i l’Institut d’Estudis Catalans, amb la col·laboració del Departament de Patrimoni Històric de l’Ajuntament de Castelló d’Empúries a través del Museu d’Història Medieval de Castelló d’Empúries, entre altres institucions.

Des de la secció d’Història i Arqueologia de l’Institut d’Estudis Empordanesos (IEE) s’ha organitzat el II Congrés de l’Espai Català Transfronterer (CECT): els segles VIII a l’XI a través de l’arqueologia. Aquesta organització compta amb la participació, pel costat francès, i tal com es va fer en la primera edició, del Consorci d’Estudis Catalans (CEC) i la delegació de l’Institut d’Estudis Catalans a la Catalunya del Nord.

Aquest congrés rep el suport econòmic del fons comú entre la Generalitat de Catalunya i el Consell Departamental dels Pirineus Orientals, així com el Museu d’Història Medieval de la Cúria-Presó, s. XIV de l’Ajuntament de Castelló i la Commune de Laroque des Alberes.

El tema central del programa és donar a conèixer les novetats que s’estan produint en matèria d’arqueologia en aquest territori proper, a banda i banda de la frontera del Pirineus, en jaciments que han incidit en el període que va dels segles VIII a l’XI, això és, entre la fi del regne de Toledo i l’expansió dels comtats catalans (segles VIII-XI): Empúries/Peralada i Rosselló.

Al congrés participen arqueòlegs i investigadors especialistes en aquest període, per posar en comú les recerques que s’estan duent a terme entorn de la formació dels diversos tipus d’hàbitat, les parròquies amb les seves celleres i necròpolis, la cronologia i la tipologia dels materials mobles recuperats, entre d’altres, amb la voluntat d’establir comparacions en un territori que ha estat molt proper i ben comunicat al llarg del temps, malgrat les fronteres polítiques.

La primera jornada tindrà lloc el dijous 21 de març a la Sala FAC de La Roca de l’Albera. La segona jornada tindrà lloc el divendres 22 de març a la Capella de Santa Clara de Castelló d’Empúries. Per a més informació al telèfon 972 50 00 12, o a la pàgina web de l’IEE: www.iee.cat. Podeu trobar i descarregar el programa del congrés clicant aquí: programa del II Congrés de l’Espai Català Transfronterer.