Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Exposició “Despertant instruments adormits” d’Antoni Madueño, del 10 d’agost al 12 de setembre al Convent de Sant Agustí

El Museu d’Història Medieval de la Cúria-Presó, s. XIV i el Centre d’Estudis Trobadorescos de Castelló d’Empúries organitzen la mostra “Despertant instruments adormits. Exposició d’instruments musicals medievals” a càrrec del musicòleg Antoni Madueño al Convent de Sant Agustí, que romandrà oberta del 10 d’agost al 12 de setembre de 2021, de dilluns a divendres de 10 h a 14 h i amb entrada gratuïta.

“Despertant instruments adormits” és un projecte cultural de recreació dels instruments musicals que apareixen a la Portalada romànica del monestir de Santa Maria de Ripoll, així com de les músiques que es van copiar i crear al seu scriptorium entre els segles X i XIV. Però en realitat es tracta de quelcom més ambiciós, que depassa l’àmbit intel·lectual i acadèmic per endinsar-se en una experiència vital amb les generacions que han viscut al voltant del monument durant més de deu segles. Un viatge d’emocions que relliga cultures, religions i pobles europeus fins a l’altre extrem de la Mediterrània, en un espai que fa mil anys fou més comú del que ara es pot imaginar. El projecte acosta aquestes músiques al gran públic d’una manera insòlita, a través del patrimoni arquitectònic, musical i plàstic, tot esborrant per moments les barreres que el temps i la geografia han precipitat sobre la nostra memòria.

La mostra presenta en diverses vitrines alguns dels instruments musicals més representatius de l’època medieval, com són la viola d’arc, l’arpa, el rabec, la flauta de Pan, el corn o la campana, acompanyats d’una projecció en 180 graus i també d’un audiovisual amb imatges de la construcció dels instruments musicals. Els textos explicatius dels instruments de l’exposició estan en català, castellà, francès i anglès.

El projecte “Despertant instruments adormits” compta amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Girona i l’Ajuntament de Ripoll, i també el suport del Projecte Europa Creativa de la Unió Europea, de Jewish Heritage Europe i de l’European Association for the Preservation and Promotion of Jewish Culture and Heritage (AEPJ). L’exposició s’organitza amb motiu de la Festa Major i del Festival Terra de Trobadors de Castelló d’Empúries, i també es podrà veure durant la Jornada Europea de la Cultura Jueva d’enguany.

D’altra banda, el musicòleg Antoni Madueño (www.clustrobar.com), músic, intèrpret, luthier i especialista en la música medieval dels trobadors, autor del projecte i de l’exposició, realitzarà com a activitats complementàries a l’exposició un taller educatiu sobre la construcció d’instruments a Sant Agustí els dies 8, 9 i 10 de setembre, i també oferirà un concert musical el diumenge 12 de setembre a la tarda, també al Convent de Sant Agustí. Més informació al telèfon 972 25 08 59, o bé a infocuriapreso@castello.cat.