Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Conferència “Els frares de Sant Agustí de Castelló d’Empúries i Sant Maurici, patró dels tintorers” de Lluís Cortada, el dissabte 18 de juny

El dissabte 18 de juny, a les 19 h de la tarda i al Convent de Sant Agustí de Castelló d’Empúries, tindrà lloc la conferència “Els frares de Sant Agustí de Castelló d’Empúries i Sant Maurici, patró dels tintorers”, a càrrec del castelloní Lluís Cortada Puig i organitzada pel Museu d’Història Medieval de la Cúria-Presó, s. XIV de Castelló d’Empúries.

La conferència versarà sobre la presència de la comunitat religiosa de l’orde de Sant Agustí a Castelló d’Empúries i la seva evolució al llarg dels segles, des de les primeres referències durant l’època medieval, amb la fundació i establiment del primer convent medieval de Santa Magdalena a extramurs, a l’actual barri de Sant Llàtzer, i la construcció en època moderna del segon convent religiós dins la vila, al barri del puig Mercadal, a la segona meitat del segle XVII, la finalització del qual va tenir lloc l’any 1749.

Lluís Cortada Puig va néixer a Castelló d’Empúries l’any 1945. És llicenciat en Estudis Eclesiàstics, amb estudis de Paleografia i Diplomàcia a la Universitat de Barcelona. Ha estat professor de Religió a secundària i a Formació Professional, i actualment està jubilat. És també diaca adscrit a la parròquia de Sant Josep de Badalona. Recentment ha presentat el seu llibre Sant Maurici, patró dels tintorers, publicat per l’Editorial Claret, sobre la figura del frare agustí, missioner i beat castelloní Maurici Proeta (Castelló d’Empúries, 1515? – Mallorca, 20 de febrer de 1546), del qual parlarà en la conferència.

Nasqué a la vila de Castelló d’Empúries a una casa del carrer de Sant Marc, fill del tintorer Miquel Proeta i d’Elionor. Ingressà al convent augustinià de Santa Magdalena de Castelló, d’on anà a Barcelona i a Lleida per completar els estudis, i es doctorà en teologia a Tolosa de Llenguadoc, subvencionat pel comú de la Vila de Castelló d’Empúries. Un cop finalitzà els seus estudis, primer es dedicà a la predicació per terres de Catalunya i més tard anà a predicar a Alger i Tunis. En tornar, la nau va fer parada a Mallorca, on Maurici, malalt, va morir el 1546. Va ser enterrat al convent agustí d’aquesta ciutat, anomenat després de la Mare de Déu del Socors.

Mort en olor de santedat, és venerat com a beat i el seu culte ha estat aprovat per diferents bisbes. La seva festivitat és el 20 de febrer. A Castelló d’Empúries, des de 1550, es venerava una imatge seva a la cambra on havia nascut, nomenada Cambra del Frare i que la seva mare havia donat al convent de l’orde. Al segle XVII era molt venerat a Castelló i cada any, en el seu honor, se celebraven unes gran festes al convent de Santa Magdalena, on hi havia una capella dedicada al beat. Els tintorers de Barcelona l’escolliren patró del seu ofici arran d’una llegenda pietosa: el seu pare era tintorer i a causa d’una absència seva, Maurici, aleshores un noi, havia de fer-se càrrec de tenyir unes peces de roba. Maurici, lliurat a les seves meditacions, no havia fet la feina quan el pare va tornar i, per estalviar-se renys va barrejar tints i robes; davant dels ulls del pare, però, va treure cada peça del color que desitjava el client, sense que hi hagués hagut necessitat de separar-les, desfer-les ni tan sols treure’n el folre.

Se n’expliquen moltes llegendes: la seva popularitat rau en el fet que se li atribuïen nombrosos miracles. El notari castelloní Miquel Pastell l’any 1697 relata uns fets extraordinaris en els quals suposadament intervingué el beat Maurici Proeta: es tracta de tres “miracles” relacionats amb malalties. Cal destacar que encara que es coneixen altres miracles atribuïts a aquest religiós, aquests tres miracles es troben registrats davant notari, ja que es necessitaven proves documentals fidedignes per a la incoacció del procés de beatificació de Maurici Proeta, que segurament no va finalitzar fins al segle XVII. D’altra banda, el Museu d’Història Medieval organitza pel diumenge 26 de juny a les 11 h del matí la visita guiada “Els antics convents religosos de Castelló d’Empúries” amb sortida des del museu; informació i inscripcions a: infocuriapreso@castello.cat, o bé al telèfon 972 25 08 59.