Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Millores en l’exposició permanent de l’Ecomuseu Farinera

Aquests dies de Setmana Santa els visitants de la Farinera han pogut contemplar les millores en dos espais de les sales d’exposició del museu, que han permès complementar el seu relat i millorar l‘experiència de la visita. S’ha incorporat nova informació, que s’ha traduït en idiomes, i se n’ha renovat la presentació millorant la distribució dels elements i facilitant-ne la interpretació.

El primer dels espais és el dedicat a la figura del moliner, ubicat al segon pis del museu. En aquest espai hem creat un únic mòdul en el que s’integren els objectes exposats, una pantalla on es projecte un dels vídeos del museu i  el nou contingut. S’ha afegit informació relativa a les diferents raons socials de la fàbrica i la seva evolució com a indústria, a més de parlar sobre la distribució del treball i l’origen dels treballadors. Les imatges que acompanyen aquest nou plafó formen part del conjunt de  fotografies que ens va donar el sr. Miquel Barceló.

S’ha creat un nou àmbit “Pastar el pa” en el que s’ha incorporat la pastera donada per la família Climent de La Selva de Mar, restaurada durant el 2020. En aquest àmbit es parla de la diferència entre el pastat manual i el pastat mecanitzat, presentant d’una banda la pastera típica de les cases pairals empordaneses i de l’altra una màquina de pastar mecànica de la marca Balart, que ja estava exposada anteriorment. Aquesta instal·lació museogràfica s’ha completat amb un pallissó, cedit per la Sra. Anna Velaz i uns marcadors de pa fets a mà i que ens ha cedit des de l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu. Completa la nova presentació museogràfica una gran fotografia d’un dels forns de la vila de Castelló d’Empúries i un vídeo del pastat del pa de tres crostons.

Aquesta ha estat un projecte en el que s’ha estat treballant des del darrer trimestre de 2020 i que va quedar enllestit durant el mes de gener. Compta amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i de la Diputació de Girona.