Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Presentació de la novel·la Orfes

D’Octavi Dalmau

A càrrec de l’escriptor Sebastià Roig.

 Dimecres 8 de febrer, a les 19:00 h. A la Capella del Convent de Santa Clara

Octavi Dalmau ha iniciat una sèrie policíaca, ambientada a l’Empordà de la postguerra, protagonitzada pel caporal de la guàrdia civil Molins. Orfes és la cinquena novel·la d’aquesta saga –començada amb Cobdícia: Figueres, 1943 (2017) i continuada amb Nèmesi: El burot de Maià (2020), El brigada de l’hotel Florida (2021) i La farinera (2022)-.

El detonant d’Orfes és l’aparició del cadàver d’una figuerenca, que ocupa un càrrec polític important a la sección femenina de la Falange local. Molins s’haurà d’enfrontar a la gestió feta per la Falange Espanyola dels hospicis, la qual, en línies generals, va ser força galdosa. Com recorda Dalmau, la vídua del polític Onésimo Redondo, Mercedes Sanz-Bachiller, va fundar l’Auxili Social, una organització benèfica que tenia cura dels orfes durant el conflicte seguint un model de l’Alemanya nazi.

Durant el procés d’investigació, la dubtosa gestió dels orfes –mainada arrabassada a republicans morts o exiliats- s’entrecreuarà amb una trama de prostitució femenina que transcendirà els límits de la nostra comarca. Tot i això, l’autor mourà l’investigador i el seu ajudant, Mateo, pels paisatges quotidians de Figueres, Castelló d’Empúries, el Port de la Selva, Llançà o Vilatenim.

Dalmau combina la imaginació amb elements verídics, que va conèixer o que ha descobert documentant-se. Per escriure Orfes, per exemple, va tenir força present la història de l’hospici gironí, recollida al volum L’Hospici de Girona (1769-1963): silencis i paraules d’un món en reclusió (2020), de Céline Mutos Xicola.