Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

S’apropa la XXII Jornada Europea de la Cultura Jueva

Al llarg del primer cap de setmana de setembre se celebra la Jornada Europea de la Cultura Jueva amb la finalitat de posar en valor la cultura, la història i el patrimoni jueu. Enguany el lema que ens proposen des de l’Associació Europea per a la Conservació i Promoció de la Cultura i el Patrimoni Jueu (AEPJ) és “Diàleg”, un mot carregat de simbolisme que evoca la voluntat d’apropament entre els pobles a través de la paraula.

Des de Castelló d’Empúries ens sumem a la celebració de la Jornada Europea de la Cultura Jueva amb la intenció de reivindicar el llegat d’aquells jueus que visqueren a les nostres contrades en temps del comtat d’Empúries. I ho fem d’una manera amena i festiva sense deixar de banda el rigor històric.

Les activitats entorn a la difusió de la cultura jueva començaran el divendres 3 de setembre a la tarda, els responsables de la Sinagoga del Puig Mercadal ens obriran les seves portes amb una visita comentada en la que descobrirem les restes arqueològiques d’una de les antigues sinagogues de Castelló d’Empúries. La visita inclou una degustació de vi kosher, elaborat complint amb les normes ortodoxes de caràcter dietètic que imposa el judaisme. Continuaran dissabte a primera hora de la tarda amb un taller d’iniciació a l’escriptura hebrea. Des de la Sinagoga del Puig Mercadal fa uns anys que imparteixen aquest taller de la mà de la historiadora Ariadna Comas. Seguidament, a les 17 h s’ofereix la tradicional visita “Castelló d’Empúries en clau jueva” a càrrec d’EmpordàBrava. Es tracta d’un itinerari guiat de dues hores pels principals emplaçaments relacionats amb el llegat jueu. A continuació, a les 19.30 h un concert de música de tradició jueva organitzat per l’Arxiu Municipal i la Biblioteca Ramon Bordas. En aquesta ocasió comptem amb el Grup Klaima que interpretaran “L’ànima del Klezmer”. Un recorregut per les músiques més populars centreeuropees amb referències a la música sefardita i hebrea. Tant el concert com la visita guiada precedent són gratuïtes però cal reserva prèvia a través de la plataforma Koobin.

El diumenge al matí es durà a terme la visita guiada: “El llegat cultural i arqueològic jueu a Castelló d’Empúries” organitzada pel Museu d’Història Medieval de la Cúria-Presó, s. XIV i l’empresa Terramar, natura i cultura. Els participants podran visitar el centre històric i les sales del Museu d’Història Medieval de la Cúria-Presó on podran contemplar la col·lecció de làpides jueves que allotja aquest centre. La visita és de pagament i s’ofereix en diversos idiomes. Reserves i informació addicional a reserves@terramar.org o infocuriapreso@castello.cat, o bé al telèfon 618 54 79 58.

Totes les activitats de la Jornada Europea de la Cultura Jueva requereixen reserva prèvia i algunes són de pagament. Trobareu tota la informació a l’agenda de l’Ajuntament de Castelló d’Empúries i a les Oficines municipals de turisme.

Per donar compliment dels protocols vigents per a la Covid-19, els organitzadors es reserven el dret d’alterar el format si fos necessari.

Descarrega’t tota la programació